ραντεβού
210 64 66 600

Τα κοσμήματα στην στοματική κοιλότητα εμφανίζουν υψηλή επικινδυνότητα

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ έχουν βρει πολλούς λόγους να πιστεύουν, ότι η τοποθέτηση κοσμημάτων (piercing) στην στοματική κοιλότητα μπορούν να προκαλέσουν διάτρηση της γλώσσας ή των χειλιών.

Ο Δρ Liran Levin, οδοντίατρος από το Τμήμα Προφορικής Αποκατάστασης, της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, σε συνεργασία με τους Δρ Yehuda και Zadik Δρ Tal Becker, έχουν διαπιστώσει ότι περίπου 15% με 20% των εφήβων με τρυπήματα στο στόμα έχουν εκτός των άλλων υψηλό κίνδυνο για κατάγματα δοντιών και ασθένειες των ούλων, που μπορούν ακόμα και να οδηγήσουν σε απώλεια δοντιών αργότερα στη ζωή.

Υψηλά ποσοστά καταγμάτων λόγω τρυπημάτων δεν υπάρχουν σε άλλες ηλικιακές ομάδες.

Η αρχική μελέτη έγινε σε 400 νέους ενήλικες ηλικίας 18 – 19 ετών και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα American Dental στα τέλη του 2007. Πρόκειται για το πρώτο και μεγαλύτερο του είδους του έγγραφο σχετικό με τους κινδύνους και τις επιπλοκές του στόματος από τοποθέτηση κοσμημάτων (Piercing), με βάση την έρευνα σε πολλαπλά κέντρα στην Αμερική αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η έρευνα έδειξε πως 10% όλων των εφήβων της Νέας Υόρκης έχουν κάποια τρυπήματα, σε σύγκριση με περίπου 20% στο Ισραήλ και 3,4% στη Φινλανδία. Ο Δρ Levin προειδοποιεί τους εφήβους να σκεφτούν δύο φορές πριν κάνουν piercing, καθώς μπορεί να οδηγήσει εύκολα σε επιπλοκές της υγείας και σε ορισμένες (σπάνιες) περιπτώσεις, ακόμη και στον θάνατο.

“Υπάρχει ένα επαναλαμβανόμενο τραύμα στην περιοχή των ούλων” λέει ο Δρ Λέβιν. “Μπορείτε να δείτε αυτούς τους νέους άνδρες και γυναίκες να παίζουν με το τρύπημα της γλώσσας ή των χειλιών. Η πράξη αυτή παρατείνει το τραύμα στο στόμα και σε πολλές περιπτώσεις είναι προάγγελος για την απώλεια του μπροστινού δοντιού”.

Ο Δρ Levin σημειώνει ότι, οι νέοι που επέλεξαν να κάνουν piercing ήταν πολύ ανήσυχοι για την εικόνα του σώματος τους, αλλά φαινόταν να γνωρίζουν το μέλλον αυτών των κινδύνων που μπορεί να προκαλέσει το piercing.

Πρακτικές Συμβουλές για εφήβους και γονείς

Τελικά, η καλύτερη συμβουλή για την εφηβική ηλικία είναι «να προσπαθήσουν και να αποφύγουν το piercing στο στόμα τους», λέει ο Δρ Zadik. Εάν ο έφηβος είναι επίμονος, τότε είναι απαραίτητο τα εργαλεία και ο εξοπλισμός να είναι απόλυτα αποστειρωμένος, έτσι ώστε να συμβάλει στη μείωση της μόλυνσης.

Μετά τη διαδικασία, στην περιοχή θα πρέπει να γίνονται στοματικές πλύσεις τακτικά με βάση την χλωρεξιδίνη για δύο εβδομάδες. Στη συνέχεια, να αποφεύγουν να παίζουν με τη διάτρηση και να την καθαρίζουν σε τακτική βάση, καθώς και να γίνεται τακτικά οδοντιατρικός έλεγχος.

Όσο μπορούν οι γονείς να αποτρέψουν τους εφήβους να κάνουν piercing, τα «ευχαριστώ» θα είναι μεγάλα.