ραντεβού
210 64 66 600

Αν καταναλώνετε αθλητικά ποτά καθημερινά, εκτίθεστε σε επίπεδα οξέων που μπορούν να προκαλέσουν διάβρωση των δοντιών και υπερευαισθησία, σύμφωνα με έρευνα του NYU.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παρατεταμένη κατανάλωση αθλητικών ποτών μπορεί να οδηγήσει σε με μια κατάσταση γνωστή ως διαβρωτική φθορά των δοντιών, κατά την οποία τα οξέα ροκανίζουν από το δόντι την σκληρή επίστρωση του σμάλτου, προκαλώντας του αποδυνάμωση και κάνοντας το πιο μαλακό. Η κατάσταση πλήττει έναν στους 15 Αμερικανούς και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή βλάβη στα δόντια, ακόμη και απώλεια των δοντιών, εάν δεν θεραπευτεί.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που το κιτρικό οξύ σε αθλητικά ποτά έχει συνδεθεί με την διαβρωτική φθορά των δοντιών», δήλωσε ο Δρ Mark Wolff, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Οδοντολογίας & Περιεκτικής Φροντίδας στο Πανεπιστήμιο Οοδντιατρικής New York University College, που έγινε η μελέτη.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν κατά την ετήσια συνεδρίαση της Διεθνούς Ένωσης για την Οδοντιατρική Έρευνα στο Μαϊάμι.

Σύμφωνα με την Δρ Wolff, το βούρτσισμα δοντιών αμέσως μετά την κατανάλωση ενός αθλητικού ποτού μπορεί να προλαμβάνει το πρόβλημα της διάβρωσης των δοντιών, επειδή το μαλακό σμάλτο είναι πολύ ευαίσθητο στις λειαντικές ιδιότητες της οδοντόκρεμας.

«Για να αποφευχθεί η διάβρωση των δοντιών, να καταναλώνετε αθλητικά ποτά με μέτρο και να περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά πριν το βούρτσισμα των δοντιών σας, για να επιτρέπετε την σκλήρυνση του σμάλτου», λέει ο Δρ Wolff. «Εάν καταναλώνετε συχνά αθλητικά ποτά, ρωτήστε τον οδοντίατρο σας αν θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ειδική οδοντόκρεμα που να συμβάλει στην αποκατάσταση της σκλήρυνσης του μαλακού σμάλτου».