ραντεβού
210 64 66 600

Ανακαλύφθηκε γονίδιο υπεύθυνο για τον σχηματισμό του σμάλτου

uzh_logoΜια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον καθηγητή Dr. Thimios Mitsiadis στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, Ελβετίας, έχει εντοπίσει ένα γονίδιο που είναι υπεύθυνο για τον σχηματισμό του σμάλτου, που είναι το βασικό συστατικό στοιχείο των δοντιών.

Τα πειράματα που είχαν πραγματοποιηθεί σε ποντίκια φέρουν διαγραφή του μεταγραφικού παράγοντα Tbx1, ένα γονίδιο που παίζει κύριο ρόλο σε διάφορες δυσμορφίες του ανθρώπου (καρδιά, θύμος αδένας, ο παραθυρεοειδής, το πρόσωπο, και δόντια) που σχετίζονται με το σύνδρομο DiGeorge.

Η οδοντιατρική θεραπεία θα μπορούσε να επωφεληθεί στο μέλλον από αυτή την επαναστατική μελέτη;

“Η οριστική απάντηση είναι “ναι”. Η κατανόηση του γενετικού κώδικα που ελέγχει την ανάπτυξη των δοντιών και της επισκευής τους, θα μας επιτρέπουν την επέμβαση και δημιουργούν νέα προϊόντα για την αντικατάσταση ιστών για τα φθαρμένα και ανθυγιεινά δόντια”.

Είναι δυνατή η οδοντιατρική χρήση βλαστικών κυττάρων για την τόνωση της ανάπτυξης του νέου σμάλτου;

“Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πρόκληση στον κλάδο της μηχανικής δοντιών. Σε ορισμένες περιπτώσεις γενετικών ανωμαλιών των δοντιών, στην αναγέννηση και την επισκευή των δοντιών υπάρχει η δυνατότητα αντιμετώπισης με τα βλαστικά κύτταρα. Αδρανή της οδοντιατρικής βλαστικά κύτταρα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για την τοπική μεταμόσχευσης ιστών στην οδοντιατρική” εξηγεί ο καθηγητής Mitsiadis.